dinsdag 7 februari 2012

René Gruau


Na een blog over Erté mocht een blog over Rene Gruau niet ontbreken. Wij hebben 2 affiches van hem in de kamer hangen en zijn manier van illustreren vind ik prachtig. Met een krachtig lijnenspel en contrasterende kleuren vertaalt hij vrouwelijkheid op papier. 

En natuurlijk is onmiskenbaar Paris in zijn werk terug te vinden!
De informatie over deze kunstenaar is afkomstig van de Blink CultuurArchief.nl cd-rom.
http://www.cultuurarchief.nl/design/data/gruaurene1909.htm

René Gruau (1909-2004)  
Frans-Italiaanse modetekenaar
De Franse modetekenaar René Gruau werd in februari 1909 in Rimini geboren als Renato Zavagli Ricciardelli. René was de zoon van een Italiaanse graaf en de Franse Marie Gruau. Later gebruikte hij de naam van zijn moeder als kunstenaarsnaam.


Eerste illustraties
René Gruau publiceerde zijn eerste illustraties in 1924. Na een verblijf in Londen vestigde hij zich in 1930 in Parijs. Zijn vroege werk doet denken aan de stijl van Toulouse-Lautrec en Beardsley. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde René Gruau een eigen stijl met ferme streken en sterke kleurbalken.


Gezaghebbende modebladen
Als illustrator werkte René Gruau voor gezaghebbende modebladen als Marie-Claire en Vogue.              Hij tekende voor ontwerpers als Pierre Balmain, Marcel Rochas, Jacques Fath, Danielle Darrieux en Christian Dior. Gruau maakte zijn modetekeningen met name in de periode van de zwierige New Look. * In de lente van 1947 introduceerde  Christian Dior de New Look, een elegante kledinglijn in zandlopervorm. De geaccentueerde boezem, de wespentaille en de zeer wijde rok waren geïnspireerd op de mode van omstreeks 1900.
In deze tijd werden niet foto's, maar tekeningen gebruikt om de dames op de hoogte te stellen van de laatste modegrillen uit Parijs.

Affiches
Daarnaast ontwierp René Gruau affiches met aantrekkelijke dames voor de beroemde nachtclubs de Moulin Rouge en het Lido in Parijs. Ook maakte René Gruau illustraties van parfumflesjes voor de lancering van het parfum Miss Dior.


                                                       Reclame, film en theater
Vanaf het einde van de jaren vijftig tekende René Gruau vooral affiches voor reclame, film en theater.
René Gruau overleed in maart 2004 op 95-jarige leeftijd in Rome.

 
http://www.renegruau.comGeen opmerkingen:

Een reactie posten