vrijdag 9 maart 2012

Via René Gruau naar Christian Dior…

Na een blog over René Gruau  (Gruau illustreerde veel voor Dior) een blog over Christian Dior.

Christian Dior werd geboren op 21 januari 1905, in Granville, Normandië. Hij verhuisde met zijn ouders naar Parijs waar hij later Politieke Wetenschappen studeerde. Hij interesseerde zich voor architectuur, en schetste in zijn vrije tijd onder meer kleding. Die ontwerpen waren zo goed dat hij ze verkocht aan couturehuizen en hij de modebijlage van Le Figaro illustreerde.  Dit talent leidde ertoe dat hij in 1938 als ontwerper werd aangenomen bij Robert Piguet. Daar begon zijn carriere als mode-ontwerper. Marcel Boussac, een textiel-tycoon, besloot 5 jaar later om Diors modehuis te financieren, en kocht een huis aan de Avenue Montaigne in Parijs, waar Dior nu nog altijd zijn thuisbasis heeft.


In 1947 lanceerde Dior zijn eerste collectie voor de lente/zomer, die al snel bekend stond als de 'New Look'.  Hiermee wordt hij de meest invloedrijke mode-ontwerper van de late jaren 1940 en 1950,  en overheerst hij de mode na de Tweede Wereldoorlog met het zandloper silhouet van zijn wulpse New Look.
De geaccentueerde boezem, de wespentaille en de zeer wijde rok waren geïnspireerd op de mode van omstreeks 1900. Er was veel kritiek op (vooral wegens de enorme hoeveelheden benodigde stof  in deze tijd van schaarste) maar die moest het uiteindelijk toch afleggen tegen de gretigheid waarmee de nieuwe mode werd ontvangen.


Dior by René Gruau
In de confectie-industrie hield de New Look het vol tot in de jaren vijftig. Wel werd de rok korter en uiteindelijk gecombineerd met de petticoat. Je kon er zwierig in dansen op de nieuwste muziek.

In 1947, wanneer hij zijn eerste collectie ontwerpt, droomt Christian Dior van een absoluut uniek parfum dat zijn Haute Couture-collectie moet aanvullen. Hij bedenkt een geur, niet als een eenvoudig accessoire, maar als de final touch van zijn jurken. Zo ontstaat Miss Dior.
« Ik creëerde dit parfum om elke vrouw te hullen in een exquise vrouwelijkheid – alsof elk van mijn jurken een voor een uit een flacon zou opstijgen » Christian Dior
In 1957 sterft Christian Dior tijdens een verblijf in een kuuroord in Italië. Dior's funeral in Paris is attended by more than 2,500 people. Dior's begrafenis in Parijs werd bijgewoond door meer dan 2.500 mensen. Yves Saint Laurent is named as Dior's successor and unveils his first collection in January 1958.                 Yves Saint Laurent wordt de opvolger van Dior en onthult zijn eerste collectie in januari 1958.
In 2005 brengt John Galliano een nieuwe versie van dit historische parfum: Miss Dior Chérie.

Bronnen: wikipedia.nl, © Design Museum, www.dior.com , www.verreverwanten.nl
1 opmerking:

  1. Mooi verslag Sandra. De naam kende ik natuurlijk, maar het verhaal niet, nu dus wel.
    Dank je, groetjes

    BeantwoordenVerwijderen